Ons evenwichtssysteem alleen is niet voldoende om ons te oriƫnteren in een ruimte en veilig te bewegen. Daarvoor hebben we ook andere systemen nodig die naadloos samenwerken met ons evenwichtssysteem:
De ogen nemen informatie uit onze omgeving op en sturen deze via de visuele zenuw naar de betrokken hersengebieden. Het geheel van de betrokken structuren heet het visuele systeem (van het Latijnse videre, visum = zien).
De bewegingsinformatie die onze dieptegevoeligheid (het registreren van bepaalde prikkels vanuit het lichaam) ons geeft over onze positie, inspanningen en bewegingen is ook belangrijk voor de ruimtelijke oriƫntatie. Daarom hebben we receptoren in onze huid, spieren, pezen en gewrichten. De stimuli die we daar ontvangen worden ook naar de hersenen gestuurd. Deze stimuli vallen onder het somatosensorisch systeem (van het Griekse soma = lichaam of het Latijnse sentire, sensum = voelen)
De informatie die we via het vestibulaire systeem, onze ogen en het somatosensorisch systeem verkrijgen, wordt verwerkt in de hersenen als een gewaarwording van positie en ruimte. De verwerkte informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar het motorisch systeem (bewegingssysteem, van het Latijnse motor = beweging). In ons lichaam werkt een gigantisch netwerk van structuren samen om veilig te kunnen bewegen. Om het even welke storing in dat netwerk kan duizeligheid opwekken.
Er bestaan heel wat oorzaken die gekoppeld kunnen worden aan zeer uiteenlopende soorten duizeligheid. In elk geval moeten terugkerende duizeligheidsaanvallen ernstig worden genomen en met jouw arts worden besproken.
Prose small
Prose base
Prose large