Soorten  maagklachten

Maagklachten

Maagklachten, het is een heel ruim begrip en bovendien wereldwijd een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. In België heeft tot wel 40% van de bevolking regelmatig last van maagklachten.

Veelvoorkomende maagklachten zijn dyspepsie, reflux en gastritis.  Maar wat is het verschil?  We leggen het kort uit:

Dyspepsie

Wanneer je moeite hebt met het verteren van voedsel dan spreken we van dyspepsie. We noemen het ook wel aanhoudende of terugkerende indigestie.

Typisch zijn klachten zoals maagpijn, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Soms ligt een intolerantie of een maagzweer aan de oorzaak, maar in de helft van de gevallen is er geen specifieke reden voor.

Reflux

Bij gastro-oesofageale refluxziekte (Gastro Oesophageal Reflux Disease), ook wel GORD of GERD genoemd, vloeit zure maaginhoud terug in de slokdarm of zelfs tot in de mond. Dit gaat vaak gepaard met een branderig gevoel. Je krijgt dit gevoel meestal na het eten of als je gaat liggen.

De arts kan onderzoeken of je slokdarmkringspier naar behoren werkt, of kan advies geven rond voeding en beweging. Zwangere vrouwen hebben hier ook vaak last van, maar het ongemak verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling.

Gastritis

Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies. We noemen het daarom ook wel een maagontsteking.

Het maagslijmvlies bedekt de maag aan de binnenkant en beschermt je maag op deze manier tegen maagzuur en bacteriën. Als het maagslijmvlies beschadigd of geïrriteerd raakt, dan kan het gaan ontsteken en kan je last ervaren. Er kunnen ook kleine wondjes in het slijmvlies komen. Dan spreken we van maagzweren.

De oorzaak van een maagontsteking is veelal te zoeken bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bv. ontstekingsremmers), maar ook overmatig alcoholgebruik, een virus of een bacterie kunnen aan de oorzaak liggen.