Benigne paroxysmale positieduizeligheid - één hoofdbeweging en de wereld tolt

Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD) gaat gepaard met een plotse aanval van draaiduizeligheid. Benigne positieduizeligheid duurt slechts enkele seconden en stopt net zo onverwacht als ze begon. Doorgaans wordt BPPD uitgelokt door omdraaien in bed, rechtop gaan zitten of snel voorover buigen. Gelukkig is deze vorm van duizeligheid onschadelijk.

Het blijft echter een zeer onaangename ervaring voor de patiënt. BPPD kan verholpen worden door specifieke manoeuvres te laten uit te voeren (bv. Epley-bewegingen). 

Wat kan je doen als je lijdt aan benigne paroxysmale positieduizeligheid?

De arts kan een aanval uitlokken om vast te stellen welk kanaal getroffen is. De richting waarin de ogen bewegen is essentieel. Eén van de mogelijke behandelingen is een reeks specifieke bewegingen onder het toezicht van een kinesitherapeut, zogenaamde herpositioneringsbewegingen die ervoor zorgen dat de oorsteentjes terug op hun natuurlijke plaats terechtkomen.

De oorsteentjes kunnen opnieuw loskomen en terug in het kanaal terechtkomen. Een terugval is dus mogelijk. De benigne paroxysmale positieduizeligheid kan bij een terugval opnieuw verholpen worden met herpositioneringsbewegingen. 

Als je last hebt van dit type duizeligheid vermijd je best plotse bewegingen met het hoofd en kan je jouw evenwicht trainen met specifieke oefeningen. Zo kan de impact van benigne paroxysmale positieduizeligheid op je dagelijks leven beperkt blijven.